2011 január 29-én a Napkorona Udvarház és Rendezvényközpont szabad területen felállított színpad előtt, a X. Sunshine Böllérfesztiválon, a Markovits és Márkó Baráti Társaság megdöntötte a leghosszabb kolbász magyarországi rekordját, amelyet 2010-ben Tengelicen állítottak fel 205 méter hosszal. Markovits László, Márkó Zoltán és Dr. Mészáros Fülöp a közel 300 kg mangalicából készített, befűszerezett darált hús felhasználásával 368 méter hosszú kolbászt töltött meg a helyszínen, segítőik közreműködésével.
A kolbász a szabályoknak megfelelően egybefüggő, megszakítás nélküli húsipari feldolgozási termékként készült el, hagyományos helyi recept szerint. A folytonosságot a bél egymásra húzásával érték el. A kolbász megtöltésére élelmiszeripari, egyedi gyártású kézi áttétes töltő készüléket alkalmaztak. A kolbászhoz a ledarált hús alapanyagot több, szabványos élelmiszeripari műanyag ládában készítették elő a Markovits és Márkó Baráti Társaság sátra mögötti elkülönített területrészén. A sátorban a kísérlet céljára a helyszíni mérés szerint egy egyedi készítésű, 10 méter hosszú és 2,5 méter széles, fóliával burkolt asztalt állítottak fel a rendezők.
7 óra 55 perckor Markovits László vezetésével felszerelték a kolbásztöltő szerkezetet a munkaasztalra, majd 7 óra 58 perckor, Markovits László köszöntő szavaival egy időben első ízben töltötték meg a készüléket, ezt követően a kolbász töltését 8 óra 03 perckor kezdték meg. 10 óra 30 perckor a folyamatosan készülő kolbász hossza elérte a 210 métert, ezzel a kísérletezők megdöntötték a korábbi rekordot. A kolbászt végül 12 óra 30 perckor fejezték be. 12 óra 45 perckor a rendezvény közönségének jelenlétében megmérték a kolbász hosszát, amely az 50 centiméter hosszon megkezdett 151. szállal együtt összesen 368 méter hosszú volt. A rendezvényen jelenlévők időközben megkóstolták a rekord méretű kolbász alapanyagából kisütött mintát, amit ízletesnek és fogyaszthatónak találtak és kijelentették, hogy az mindenben megfelel a helyben ismert házikolbász követelményeinek, így a 368 méteres kolbásznál is nagyobbat kell készítenie annak, aki el kívánja venni a napkori csapattól ezt a tipikusan magyar rekordot.