Sajóvámos a fejébe vette, hogy elkészíti a világ leghosszabb kolbászát, előbb vagy utóbb. Mivel a Guinness rekord 2 kilométer közelében van, jó sportolókhoz méltóan felkészülési időt adtak maguknak és először „csak” a magyar rekord megdöntését tűzték ki célul. Azért ez sem piskóta, 620 méternyi belet kell folyamatosan kézzel megtölteni úgy, hogy egyetlen hosszú szál legyen a végeredmény.
Hosszas készülődés, számolgatás előzte meg a nagy napot, sőt még próbatöltést is tartottak, mérték a részidőket… A rekordállítás előtti délutánra összeálltak az alapanyagok és a csapat is. Semmit sem bíztak a véletlenre, a bevált receptúrát követve végül is az alábbi összetevőket gyűjtötték össze: 559, 6 kg hús 23 ládában, 12 kg só, csemege fűszerpaprika: 12 kg, csípős fűszerpaprika: 1 kg, tisztított fokhagyma: 6 kg, őrölt fekete bors: 3 kg, szabványos, kb. 32 mm átmérőjű bél: 7,7 kg.
Az alapanyagok összessége így mintegy 601,3 kg-ot tett ki, melyet péntek délután 15 óra 51 perckor el is kezdtek ledarálni és összekeverni, mely egészen 20:30 percig tartott. A darálás két db 2 kW-os elektromotorral ellátott daráló segítségével, kézi adagolással történt.
Ezt követően a hús és a csapat pihenőre tért, hiszen szombaton már hajnalban kezdődött a rekordkísérlet. A kolbász pontos mérése megkövetelte, hogy az átláthatóan történhessen meg, ezért 15 db 300x68 cm-es asztalt készítettek elő egy nagyméretű sátor alatt, az asztalok mellé egy mozgatható asztalra került a kézi hurkatöltő, melybe mintegy 5,5 kg kolbászhús fért egyszerre.
7 óra 31 perckor nagy lendülettel meg is indult a töltés és a kész kolbásszal elkezdték lefedni az asztalt úgy, hogy a folyamatos szál az asztal végén minimális rádiuszt kapott, így hajtogatták szorosan az előző sor mellé.
8 óra 09 perckor elkészült a 20 sor, amely 60 méternek felelt meg és a csapat kissé fellélegzett, elkezdték hinni, hogy tényleg megvalósulhat a rekord… 8:27-kor elkészült a 100. méter és 9:28-kor már 205 m-nél tartottak. 12:40.kor elérték a Tenkesalja Böllérversenyen 2012-ben felállított 620 métert, 13:10-kor a 650 métert és még mindig tartott a hús, valamint újabb erőre kapott a lelkesedés!
Az utolsó hús bélbe töltése után 15:00-kor a csapat bemutatta a lelkes szurkolótábornak az üres húsosládákat. Ezzel lezártuk a rekordkísérletet, megmértük a kolbász hosszát, amely az ellenőrző mérést követően 853 méter lett, jócskán felülmúlva az eddigi magyar rekordot!
A fáradt, de boldog csapat a színpadra felállva ünnepelte meg ezt a rendkívüli teljesítményt és úgy jöttek le a gratulációkat követően, hogy jövőre lépnek egy nagyot és megkísérli még inkább megközelíteni (vagy elérni) a Guinness rekordot! Úgy legyen, mi ott leszünk és tudósítunk!
A rekord felállítói a következők voltak:
Béres Jánosné
Bulza Adi
Farkas Gyula
Gazsik Ferenc
Juhász Attila
Körtvélyesi Gyula
Lukács Zoltánné
Munkácsi József
Pável László
Soós László
Gratulálunk Nekik!