A 7. Miskolci Kocsonyafesztivál keretében a szervezők, a "Több, mint legenda..." Közhasznú Alapítvány vezetésével, Mátyás Rudolf, világbajnok mesterszakács közreműködésével megdöntötték a 2007. februárjában Felsőtárkányban felállított magyarországi kocsonya méretrekordot.
A főzésre február 23.-án került sor a Központi Leánykollégium konyháján, majd a megfőtt kocsonyát kiszállították Miskolctapolcára, az Anna Halászkert teraszára, a Barlangfürdő bejáratával szembeni szabad területre, ahol felállításra került a dermesztéséhez és a tálalásához szolgáló tál.
A rekordkísérlethez 300 db sertéskörmöt (83,8 kg), 8 db füstölt csülköt (11,3 kg), 1 kg szemes borsot, kb. 2,5 kg sót, 2,8 kg fokhagymát, 7,6 kg tisztított vöröshagymát és 4,6 kg vegyes zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, paszternák) használtak fel. A megtisztított körmöket 6 órakor főzőüstbe helyezték és 180 liter vizet töltöttek rá. 12 óra 15 perckor a megfőtt körmöket lecsontozták, a kivett csontok mennyisége kb. 30 kg súlyveszteséget jelentett. 13 óra 10 perckor megtörtént a kocsonya kiszállítása a tálalás és a dermesztés helyére. Miskolctapolcán, a Pazár István sétány és a Dehmel Nándor sétány kereszteződésében, az Anna Halászkert teraszán állították fel a 120 kg saját tömegű, 5 mm falvastagságú, 1700 mm átmérőjű ausztenites acél tálat. Délután háromnegyed háromkor befejeződött a kocsonya tálba töltése, citromkarikákkal és póréhagymával feldíszítették a kész kocsonyát, majd Káli Sándor, miskolci polgármestere megnyitotta a kocsonyafesztivált.
Másnap délben került sor a kóstolóra Németh József mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség Hagyományőrző szekciójának elnöke, gasztronómiai szakértő jelenlétében. A jelenlévők a kocsonya kóstolása után egybehangzóan állították, hogy a kocsonya ízletes és emberi fogyasztásra alkalmas, ezzel Miskolc városa és a szervező "Több, mint legenda..." Közhasznú Alapítvány, Mátyás Rudolf, világbajnok mesterszakács közreműködésével megdöntötte a legnagyobb méretű kocsonya eddig fennálló magyarországi rekordját.