2004. augusztus 19.-én délután és este Szombathelyen, a Thököly utcában, a Savaria Történelmi Karnevál rendezvényén Sommer Ildikó fesztiváligazgató és Bosnyák Attila, a Galagonya Alapítvány képviselője szervezésében elkészítették a legnagyobb mennyiségű, egyszerre, egy nyárson grilezett pecsenye rekordját.
A helyszínen óriási pilum-nyárs sütést szerveztek, amelynek lényege, hogy a nyársra bárány, kecske, disznó, nyúl hús és zöldség kerül feltűzésre úgy, ahogyan valaha a római katonák sütögették pecsenyéjüket. Az 50 méteres nyárson feltűzdelt óriás grillpecsenye minden centimétere eladó volt, így 10-12 fős baráti társaságok, családok és más társaságok jelentkezhettek, hogy részt vegyenek a rekordkísérletben. A társaságok egyébként a hús mellé egy óriási kosárban kapták meg asztalukra a fűszereket, bort, sört, koktélokat és mindazt, ami a sültek leöblítésére szolgálhatott.
A kísérlethez felhasznált húsmennyiség 220 kg volt. A nyárs pontos hossza a helyszíni mérés szerint 51 méter és 53 centiméter volt, a rajta rögzített függesztékek 26 centiméterenként helyezkedtek el, erre kerültek fel a méretes húsdarabok. A forgatással történő sütés közben 49,62 méter hosszon borították húsdarabok a függesztékeket, a húsok közötti átlagos távolság 17 centiméter volt.
Így a legnagyobb, egyszerre nyárson sütött húspecsenye rekordját jelenleg a szombathelyiek tartják a 220 kg nyersanyaggal és a közel 50 méter hosszon feltűzdelt nyárssal.