A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség SZSZB Megyei Egyesülete szervezésében Nyíregyházán, 2006. szeptember 9.-én délelőtt, a Nyírségi Ősz rendezvény keretében felállították a legnagyobb nyírségi egytálétel, a kb. 2006 adagos káposztás paszulyleves magyarországi rekordját.
A főzés reggel 7 órakor kezdődött a nyíregyházi Hősök terén, a Rákóczi utca torkolatánál. Kb. 600 liter főzővíz beletöltését követően az üstbe került 100 kg előre beáztatott tarkabab, egy fűzér csípős paprika, 1 kg füstölt szalonna, 2 kg darált lecsó, 5 kg darált vöröshagyma és 1,5 kg só. A három rekordkísérletező, Szoboszlai Gyula mesterszakács, Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség SZSZB megyei szakács régió vezetője, István András mesterszakács, a Lugas Szálloda konyhafőnöke és Cziránku István mesterszakács, az Ózon panzió konyhafőnöke 10 óra 23 perckor az üstbe öntötte a 150 kg savanyú káposztát. 11 óra 40 perckor utolsó hozzávalóként a 90 kg füstölt kolbászt és a 100 kg aprított, főtt füstölt csülköt öntötték a főzőedénybe és 11 óra 58 perckor készre forralták az egytálételt. A káposztás paszuly kiosztását 12 óra 08 perckor kezdték meg, az osztásra 20 literes fém ételedényt használtak, a főzőüstből ebbe merték ki az ételt. A főzőedény előtt felállított osztóhelyen szabványos 0,5 literes merőkanállal fél literes műanyag edénybe adagolták a kész ételt, amelyet a rendezvény közönsége előreváltott jegy ellenében kaphatott meg.
Az elkészült étel mennyiségét az alapanyagok és a főzési veszteség alapján legalább 1000 literben határozták meg a jelenlévők, így a fél literes adag-mennyiséggel számítva, az egyszerre elkészült káposztás paszuly meghaladta a kétezres adagszámot és ezzel a három rekordkísérletező mesterszakács felállította a térségi egytálétel magyarországi rekordját.