Derekegyház község a 6- alaklommal megrendezésre került Palacsintafesztivál fő programjaként újra megdöntötte a leghosszabb ideig tartó folyamatos palacsintasütés csoportos maratoni időtartam rekordját.
2012. július 7-én 16 órakor vette kezdetét a rekord kísérlet Derekegyház központjában, a falut átszelő főút mellett, a kultúrház bejáratánál felállított sátorban. A rekord kísérlet legalább 174 órán át tartott és 2 órás váltásokkal sütöttek a település lakói, hasonlóan a korábbi évek rekordkísérleteihez. A tésztát a korábbi rekordoknak megfelelően a helyi konyha készítette el. A palacsinta most is térítési díj nélkül volt kapható, de a becsületkassza szépen gyarapodott, amit később a helyi gyerekek táborozására fordít a település. Az akcióval Derekegyház lett az első település Magyarországon, ahol egy egész héten át folyamatosan lehetett bármikor frissen sült palacsintát kapni.
A váltott sütés mellett Sárai Dóra egyéni maratoni palacsintasütési rekordot is felállított. A szakadatlan sütést 8 óránként 15 perc kötelező pihenőidővel 33 és fél órán át folytatta.
7-én pontosan 16 órakor indult a sütés, ezzel egyidőben Sárai Dóra megkezdte az egyéni maratoni palacsintasütési rekordkísérletét is. 2012. július 9-én 1 óra 30 perckor, 33,5 óra folyamatos tevékenység után Sárai Dóra befejezte egyéni rekordkísérletét, melynek során a szabályok betartásával 1500 darab palacsintát sütött, két serpenyővel. 2012. július 11-én 19 óra 45 perckor összesítették az addig kisütött palacsinták számát, amely a 18 órakor lezárt számlálási jegyzőkönyv tanúsága szerint 16749 darab és a Sárai Dóra által sütött, külön számlált 1500 darab volt, emellett Sárai Zsolt elkészített a sátor mellett felállított fatüzelésű, téglából körülrakott sütőhelyen egy óriási, egy méter átmérőt meghaladó méretű palacsintát is.
2012. július 13-án az esti program keretében a szervezők meghívására meglátogatta a VI. Derekegyházi Palacsintafesztivált Gyenes Csaba zsombói plébános, a legtöbb sütővel történő palacsintasütés világrekordjának felállítója, a legutóbbi 24 órás csoportos sütés rekordjának szervezője, valamint Pokol Krisztián és Pokol Ernő is, akik egyéni hazai palacsinta rekord tartók 24 órás egyéni és a legnagyobb palacsinta kategóriájában.
2012. július 14-én 21 órakor, a kísérlet tervezett végénél még mindig voltak sorban állók, így a jelen lévő sütők folytatták a palacsinták készítését mindaddig, amíg a helyszínen lévő nyers tésztamennyiség el nem fogyott. 22 órakor abbahagyták a palacsintasütést, mert minden alapanyagot felhasználtak. A kísérlet pontosan 174 órája alatt +/- 200 darabos hibahatárral számolva összesen 35800 darab palacsinta készült el. A teljes kisütött mennyiséghez az alapanyagot a Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyhán (6621 Derekegyház, Köztársaság tér 8.) keverték be kb. 25-30 literes adagokban, 146 keveréssel. A tésztához felhasználtak összesen kb. 730 liter tejet, kb. 1200 liter szódát, kb. 876 kg lisztet, 146 kg cukrot és 5840 darab tojást, valamint 15 kg sót, kerekítve kb. három és fél tonna alapanyagot. A palacsintákat változó módon kakaóval, fahéjjal, lekvárral, mogyorókrémmel, banánnal, kókuszreszelékkel töltötték meg. A fokozott, országos érdeklődés miatt a palacsintákra még az éjszakai időszakokban is várniuk kellett a kóstolóknak. A legnagyobb igények időszakában egyszerre 20 személy sütötte a palacsintákat, a jótékony célú gyűjtés eredménye meghaladta az egymillió forintot.