Jelentkezés

EMAIL
JELENTKEZÉSI ŰRLAP

TELEFON:
Hotelinfo Kft.
06 30 678 9741
06 1 267 0896

A magyarországi rekordok regisztrátora: Gál Gábor

Kommentek

Címkék

advent (4) akadály (1) akku (1) alakzat (1) arányosság (3) autó (8) bab (1) Baja (1) betű (1) bivaly (1) bogács (1) bogrács (3) bohóc (1) bor (5) boríték (1) bugyi (1) büntető (1) busavasalás (1) busz (1) cinke (1) cipő (1) citera (1) citrom (1) colstok (1) csárdás (2) csergetés (1) csocsó (2) csokoládé (3) csónak (1) csoportos (135) csuklófogás (1) csúszda (1) cukor (1) díj (3) disznósajt (1) DJ (2) doboz (1) dominó (1) EDDA (1) édesség (12) egri (1) előadás (5) élőkép (2) emberlánc (1) ének (5) energia (1) eper (1) erő (37) étlap (1) évforduló (1) ezermester (2) fa (1) fakanál (1) falfestés (1) falu (2) fánk (9) film (2) fizikai kisérlet (1) flitter (1) fodrász (2) fogmosás (1) forralt bor (1) frizura (2) fröccs (2) fűnyírás (1) fürdőruha (1) futás (1) gasztronómia (126) gépírás (5) gödöllő (1) gomb (1) gombóc (1) gombóc artúr (1) gótbetű írás (1) grillázs (1) gulyás (2) gyerekrajz (2) gyertya (3) gyöngy (7) gyorsasági (13) gyűjtemény (11) gyümölcs (1) hajó (1) hal (5) halászlé (2) halfasírt (1) hamburger (1) harcsa (1) harművészet (1) hastánc (1) helikopter (1) hólyagütés (1) hosszú (2) hurka (3) hús (2) húsgombócleves (1) húsvét (1) időtartam (2) íjász (2) írás (1) játék (5) játékvezetés (1) jóslás (1) kalács (2) kamion (2) kangoo (2) káposzta (2) káposztás (1) karikatúra (1) kenyér (5) kép (1) képeslap (1) kézenállás (2) kocsonya (6) kokárda (1) koktél (5) kolbász (6) koncert (1) könyv (7) kor (4) köröm (1) kosár (1) kosárlabda (3) koszorú (5) kötélhúzás (1) kristály (1) kutya (1) kvircedli (1) labda (1) lángos (5) lecsó (5) legfiatalabb (1) lego (1) leves (2) (2) locsolás (1) lóhere (1) lufi (3) mackó (3) macska (1) madzag (1) makett (2) malac (1) maraton (106) masszázs (2) matematika (2) mennyiségi (148) méret (137) mese (4) méz (1) mézeskalács (2) modell (1) mosópor csomag (1) motor (7) mozaik (1) munka (1) műsorvezető (1) műzli (1) nevetés (3) nick (4) nóta (8) olló (1) opel (1) orgona (1) origami (1) óvoda (1) palacsinta (17) pálinka (3) papírhajó (2) papírlánc (2) paprika (1) papucs (1) petanque (1) pezsgő (2) piramis (1) pogácsa (2) pohár (2) pörkölt (5) produkció (1) puliszka (2) ragu (1) rajz (2) relatív (2) repülés (1) rétes (7) röplabda (1) Rubik kocka (2) sakk (1) sárgabarack (1) Sárvár (1) slambuc (2) smink (2) sólet (1) somlói (2) sör (2) sörivás (1) spinning (3) sport (57) steak (1) sülysáp (1) sütemény (5) szalonna (2) szendvics (1) szerencs (1) szerszám (1) színház (2) szkander (1) szótár (1) tál (1) tánc (13) tanóra (6) tányér (1) tárcsa (1) tarhonya (1) tégla (1) tejberizs (1) tejfog (1) teke (5) tócsni (1) tojásrántotta (1) tömegszerűségi (90) torna (3) torta (7) törzsgárga tag (3) trabant (1) traktor (1) tutaj (1) tyúk (1) ügyességi (16) újraélesztés (9) újság (1) ulti (1) utazás (1) vadpörkölt (1) vashevítés (1) vattacukor (3) vectra (1) vers (7) vízivás (1) zene (6) zöldség (1) Címkefelhő

Megdöntötték a legnagyobb halászlé rekordját

2011.07.24. 18:25 rekorder

Rózsa Gábor szakács, a balatonlellei Parázs-Rózsa Étterem vezetője 2011. július 23-án délután a balatonboglári Halker Kft. támogatásával Balatonlellén a Szent István tér mögötti sétányon az 50. jubileumi folklór fesztiválon 7500 adag halászlevet főzött meg egy hatalmas, 4251 literes bográcsban.

Az óriási mennyiségű halászlé előkészítése 2011. július 21-én, csütörtökön reggel kezdődött a nyers hal alapanyag tisztításával, darabolásával a Halker Kft. balatonboglári telephelyén. Ezután július 22-én pénteken kora reggel megtörtént az alaplé elsődleges lefőzése, a hűtése és a tárolása. Az elkészült alaplevet 23-án a hajnali órákban szállították a helyszínre.

A főzéshez a Magyarországon legnagyobb, hitelesített űrtartalmú, 4251 literes óriásbográcsot használták fel, amely a budapesti Lőrinci-Szemeretelepi Polgárőrség tulajdona és amelyet július 22-én délelőtt állítottak fel a téren.

Másnap, 23-án reggel 5 óra 50 perckor megkezdődött a bogrács vízzel feltöltése, ezzel egy időben a melegítés a bogrács gázfűtő berendezésének begyújtásával kezdetét vette. Az edénybe ivóvíz-szállító tartálykocsiból közel két tonna vizet töltöttek. 6 óra 50 perckor kinyitották a bogrács mellett álló, a Halker Kft. tulajdonát képező hűtőkocsi rakterének ajtajait, melyben a helyszínre szállították a húsos ládákban 20 kg-os egységcsomagokban az előző két napon megfőzött és hűtött halhús és zöldség pépet, a készülő halászlé alapanyagait, a sűrítmény össztömege 1200 kg volt. 8 óra 05 perckor megkezdték a ládákból a sűrítmény bográcsba öntését. 10 óra 30 perckor paprika port és sót adtak a készülő halászléhez, majd Rózsa Gábor szakács, a kísérlet végrehajtója többszöri kóstolás és sózás után kijelentette, hogy elkészült az eredeti balatoni recept alapján összeállított zöldséges halászlé. 11 óra 40 perckor megkezdték a bográcsból a kész étel kimerését. Ezzel egy időben a kész lé felhasználásával megkezdődött az osztóhelyek mellett a halászlébe adandó halpatkók párolása, amelyek szintén a Halker Kft. hűtőkocsijával érkeztek a helyszínre.

A kiosztott étel tömegét a 42 alkalommal történt mérés alapján 1506 kg-ban határozták meg, a maradék mennyiség visszamérése pedig 1332 kg létömeget adott. A mérést követően 17 óra 50 perckor a főzőedény teljes kiürült. Összesen 2838 kg halászlé került elkészítésre, és az éttermi normának megfelelő 3,5 dl/adag alapján, figyelembe véve a veszteségeket is, legalább 7500 adag került számítással meghatározásra. A kész halászlevet a helyszínen jelen lévők megkóstolták és megállapították, hogy az mindenben megfelel a hagyományos, balatoni házi készítésű, helyben szokásos halászlé követelményeinek, ezzel Rózsa Gábor szakács, a kísérletet támogató Halker Kft.-vel sikerrel, legalább 50%-kal megdöntötte a legnagyobb halászlé addig fennálló magyarországi rekordját.

halle1.jpg

halle2.jpg

Címkék: méret halászlé gasztronómia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekordok.blog.hu/api/trackback/id/tr445520375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása