2006. augusztus 27.-én délelőtt Pápán a várkerti parkolónál a helyi cigány kisebbségi önkormányzat rendezvényének keretében ifj. Kozák János, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szervezésében, Kolompár Gyuláné vezetésével, aki egyben az étel receptjének tulajdonosa, elkészítették az ország legnagyobb cigány lecsós tésztáját.
Ezzel a nagyméretű étellel a készítésben részt vevő cigány asszonyok és férfiak felállították az első olyan magyar rekodot, amelyet csak cigány emberek valósítottak meg. A helyszínen jelen lévő Jeles Zoltán mesterszakács csupán szakértő segítőként működött közre a kísérletben. A főzés 10 óra körül kezdődött és 14 órakor ért véget. A főzés során 550 kg cigány lecsós tésztát készítettek és osztottak ki a fesztivál látogatói között.
A fesztivál helyszínén a 3500 liter űrtartalmú, lapos formájú, csónak alakú főzőedényt fa tüzeléssel melegítették. A nyersanyag előkészítése a városi önkormányzat konyháján történt. Az ételhez kettőezer darab csirkeszeletet, 150 kg tisztított zöldpaprikát, 150 kg paradicsomot, 20 kg erős paprikát és 50 kg szeletelt makói vöröshagymát készítettek elő. Az ételhez felhasználtak továbbá 100 kg lebbencstésztát, 2 kg őrölt fűszerpaprikát és egy doboz sűrített paradicsomot is. Kolompár Gyuláné, a főzés vezetője a külön kifőtt tésztát csak a befejezés előtt adta hozzá a már majdnem kész lecsós csirkéhez. A hozzávaló mennyiségek megállapítása szemre és kóstolás alapján történt. 14 óra 48 perckor az elkészült ételből az első kóstolót a Magyar Televízió forgatócsoportja kapta. A végül elkészült 550 kg-os ételmennyiség a 20 dkg éttermi norma alapján számítva 2750 adagot jelentett.