Nem először szerveztek családi napot az Egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak, de először készült a rendezvény keretein belül rekord. Mint Dósa Tibor, királyi főszakács elmondta, azzal a kéréssel kereste meg Őt a kórház főigazgatója dr. Vácity József, hogy valami különleges rekorddal tegye felejthetetlenné a jeles napot.
Főszakácsunk rövid ideig törte a fejét, majd jó lokálpatriótaként arra a következtetésre jutott, hogy mi sem lehetne természetesebb, mint a helyi nevezetesség, az „egri káposztás tyúk” elkészítése a vendégeknek. Minimum 900 adagra gondolt és el is kezdte megszervezni a hozzávalók beszerzését. A rekord napját megelőző napon a kórház konyhájában előkészítette az alapanyagokat, másnap pedig a Mátyus Udvarházban fél 10-kor gyújtotta meg a gázégőt. A hozzávalókat rétegesen helyezte el a bográcsban, keverés nélkül, mozgatással, kicsi forgatással akadályozva meg a leégést.
A felhasznált alapanyagok a következők voltak: 200 kg hordós savanyú káposzta, 150 kg csirkemell filé, 50 kg csirkecomb filé, 5 kg füstölt szalonna, 5 kg sertészsír, 10 kg vöröshagyma, 1 kg fokhagyma, 5 kg paradicsom, 5 kg TV paprika, 2 kg só, 0.5 kg csemege piros paprika 10 dkg őrölt kömény, 20 dkg őrölt bors, 20 dkg borsika fű, 8 csomag babérlevél, 50 dkg Delikát, 8l fehér bor, melyet Soltész Gergő, az Ostoros bor tulajdonosa adományozott.
Itt jegyezném meg, hogy a bogrács felülről korlátozta a rekord méretét. Ennél több káposztás tyúk ebben a bográcsban már nem fér el, tehát, ha valaki többet szeretne főzni, egy nagyobb bográcsra kell, hogy szert tegyen…
Az óvatos rázogatás után Dósa úr 15:18-kor az ételt készre jelentette és egyúttal meg is kezdte annak kiosztását a dolgozók között. 18:22-kor az utolsó adag kimerése és megszámlálása után megállapítottam, hogy a tervezettnél több, mindösszesen 1022 adagnyi káposztás tyúkot készítettek, így új rekordot állítottak fel a családi napon Egerben.