Facebook

Jelentkezés

EMAIL
JELENTKEZÉSI ŰRLAP

TELEFON:
Hotelinfo Kft.
06 30 678 9741
06 1 267 0896

A magyarországi rekordok regisztrátora: Gál Gábor

Kommentek

Címkék

advent (4) akadály (1) akku (1) alakzat (1) arányosság (3) autó (8) bab (1) Baja (1) betű (1) bivaly (1) bogács (1) bogrács (2) bohóc (1) bor (5) boríték (1) bugyi (1) büntető (1) busavasalás (1) busz (1) cinke (1) cipő (1) citera (1) citrom (1) colstok (1) csárdás (2) csergetés (1) csocsó (2) csokoládé (3) csónak (1) csoportos (135) csuklófogás (1) csúszda (1) cukor (1) díj (3) disznósajt (1) DJ (2) doboz (1) dominó (1) EDDA (1) édesség (12) előadás (5) élőkép (2) emberlánc (1) ének (5) energia (1) eper (1) erő (37) étlap (1) évforduló (1) ezermester (2) fa (1) fakanál (1) falfestés (1) falu (2) fánk (9) film (2) fizikai kisérlet (1) flitter (1) fodrász (2) fogmosás (1) forralt bor (1) frizura (2) fröccs (2) fűnyírás (1) fürdőruha (1) futás (1) gasztronómia (126) gépírás (5) gödöllő (1) gomb (1) gombóc (1) gombóc artúr (1) gótbetű írás (1) grillázs (1) gulyás (2) gyerekrajz (2) gyertya (3) gyöngy (7) gyorsasági (13) gyűjtemény (11) gyümölcs (1) hajó (1) hal (5) halászlé (2) halfasírt (1) hamburger (1) harcsa (1) harművészet (1) hastánc (1) helikopter (1) hólyagütés (1) hosszú (1) hurka (3) hús (2) húsgombócleves (1) húsvét (1) időtartam (2) íjász (2) írás (1) játék (5) játékvezetés (1) jóslás (1) kalács (2) kamion (2) kangoo (2) káposzta (1) karikatúra (1) kenyér (5) kép (1) képeslap (1) kézenállás (2) kocsonya (6) kokárda (1) koktél (5) kolbász (5) koncert (1) könyv (7) kor (4) köröm (1) kosár (1) kosárlabda (3) koszorú (5) kötélhúzás (1) kristály (1) kutya (1) kvircedli (1) labda (1) lángos (5) lecsó (5) legfiatalabb (1) lego (1) leves (2) (2) locsolás (1) lóhere (1) lufi (3) mackó (3) macska (1) madzag (1) makett (2) malac (1) maraton (106) masszázs (2) matematika (2) mennyiségi (146) méret (136) mese (4) méz (1) mézeskalács (2) modell (1) mosópor csomag (1) motor (7) mozaik (1) munka (1) műsorvezető (1) műzli (1) nevetés (3) nick (4) nóta (8) olló (1) opel (1) orgona (1) origami (1) óvoda (1) palacsinta (17) pálinka (3) papírhajó (2) papírlánc (2) paprika (1) papucs (1) petanque (1) pezsgő (2) piramis (1) pogácsa (2) pohár (2) pörkölt (5) produkció (1) puliszka (2) ragu (1) rajz (2) relatív (2) repülés (1) rétes (7) röplabda (1) Rubik kocka (2) sakk (1) sárgabarack (1) Sárvár (1) slambuc (2) smink (2) sólet (1) somlói (2) sör (2) sörivás (1) spinning (3) sport (57) steak (1) sülysáp (1) sütemény (5) szalonna (2) szendvics (1) szerencs (1) szerszám (1) színház (2) szkander (1) szótár (1) tál (1) tánc (13) tanóra (6) tányér (1) tárcsa (1) tarhonya (1) tégla (1) tejberizs (1) tejfog (1) teke (5) tócsni (1) tojásrántotta (1) tömegszerűségi (90) torna (3) torta (7) törzsgárga tag (3) trabant (1) traktor (1) tutaj (1) ügyességi (16) újraélesztés (9) újság (1) ulti (1) utazás (1) vadpörkölt (1) vashevítés (1) vattacukor (3) vectra (1) vers (7) vízivás (1) zene (6) zöldség (1) Címkefelhő

Maratoni pálinkafőzés

2008.09.05. 10:56 rekorder

A Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. szervezésében 2008. szeptember 4.-én reggel 6 órától a cég két munkatársa, Barna Sándor és Papp Illés 60 órán át egyhuzamban, a maratoni rekordok általános szabályai szerint foglalatoskodott a pálinkafőzés műveleteivel. A rekordkísérlet kapcsolódott az Érpatakon, a Zsindelyes tanyán 2008. szeptember 6-án megrendezendő Zsindelyes Fesztivál eseményeihez.

A kísérletet az általánosan alkalmazott pálinkafőzési szabályok szerint (állandó VPOP felügyelet mellett, hiszen a jövedéki termék előállítása miatt ez kötelező) egy kifejezetten erre a célra épített látványfőzdében hajtották végre, amelyben a Ruszkai és Ruszkai Kft. által gyártott kétlépcsős, hagyományos kisüsti eljárással működő berendezés került felállításra. A főzéshez felhasználásra került cefre hagyományos, irányított erjesztéses eljárással készült újfehértói fürtös meggyből gépi kimagozással, élesztő és pektinbontó hozzáadásával. A főzés alatt 12 órás váltásban a Nyíregyházi Fővámhivatal két-két munkatársa biztosította a jövedéki felügyeletet. A főzési technológia ciklusideje kb. 3 óra volt, a kettős lepárlás végeredménye 70 térfogat-százalékos alkohol tartalmú párlat, amelyet utólag desztillált vízzel állítottak be a kereskedelmi 40%-os mértékre.

A két rekordkísérletező tevékenységének lényegi része a berendezés folyamatos felügyelete és a meggycefre felhabzásának függvényében a főzési hőmérséklet folyamatos korrigálása volt. Szeptember 6.-án 16 óra 00 perckor megkezdődött az utolsó adag alszesz finomítása, majd 17 óra 30 perckor a rekordkísérletezők megmérték a szeszfokot az addig elkészült mintegy 44 liter pálinkában. A mérés eredménye 26,5 Celsius fok hőmérsékleten 65 térfogat százalék volt. A főzési művelet 18 óra 15 perckor befejeződött, összesen 880 liter meggycefréből történt 22 főzési, majd 10 finomítási folyamat, melynek eredményeként 48 liter jó minőségű pálinka keletkezett. Ezzel a több mint 58,5 órás teljesítménnyel Papp József szervezésében a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. két pálinkafőző mestere felállította a leghosszabb folyamatos pálinkafőzés magyarországi rekordját.

palinka1.jpg

palinka2.jpg

palinka3.jpg

Címkék: gasztronómia maraton

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekordok.blog.hu/api/trackback/id/tr295520005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.