Az V. Európai Kenyérünnep keretében 2008 augusztus 20.-án Orosházán a Magyar Pékszövetség Varga László elnök vezetésével a Csizmadia Pékségben kísérletet tett az ország legnagyobb kenyerének megsütésére, megdöntvén a szadai kenyérsütő csapat által 2005-ben felállított magyar rekordot, amely 19 méter 36 centiméter hosszú és 117,82 kg tömegű volt. A Csizmadia Lajosné ötlete alapján kibontakozó kezdeményezés végrehajtásában a péküzem dolgozói, a Magyar Pékszövetség valamint a szállításban a Kárai Trans munkatársai vettek részt.
A kenyeret augusztus 20.-án hajnali 3 órakor kezdték el készíteni a Csizmadia Pékség műhelyében a szokásos technológiai rend szerint. A liszt adagolása az üzem beépített Hefele gyártmányú pneumatikus automata szitáló-mérlegelő-adagoló berendezésével történt, a dagasztáshoz az üzem beépített, a szabványos 120 literes fém dagasztócsésze megforgatására alkalmas keverőgépét használták, a kenyér kelesztését követő sütésre pedig a pékség TREBIC márkájú, cseh gyártmányú, kb. 18 méter hosszú, automata hőfok-szabályozású alagútkemencéjében került sor. Az alapanyagokat négy részletben készítették elő és ezt követően, a sütőszalagra helyezés előtt gyúrták össze egyetlen folyamatos hosszú tésztává. A kenyér bemutatására és mérlegelésére a Magyar Pékszövetség közreműködésével az Orosháza-Gyopárosfürdő területén, a nagyuszoda mellett 11 órakor került sor. A nyers kenyér összesen 111, 2 kg lisztből, 60 liter vízből, 2,2 kg sóból, 2,2 kg élesztőből és 0,6 kg lisztjavítóból állt, összesen 176,2 kg nyers tömeggel.
A kisütött kenyeret a Kárai Trans különleges nyergesvontatójának pótkocsijával szállították a fürdő 1 számú kapujához, ahonnan kézi erővel a bemutatás helyére, a nagyuszoda melletti kiállítási területen a Csizmadia Pékség sátra elé vitték a kenyeret. A hosszmérés 24,97 métert adott eredményül. A bemutatott kenyér tömegének mérésére 11 óra 04 perckor, a rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően, a Magyar Pékszövetség képviselőinek jelenlétében került sor. A 45 darabba vágott kenyér darabjait egyenként lemérve a darabok súlya 2,40 és 5,78 kg között ingadozott, a 45 mérés összege szerint a teljes sült kenyér kész tömege 158,39 kg volt.