-Hát persze, hogy kvircedlinyomóval! -És az mekkora? -8 x 2 x 2 cm-es, vagy kicsit nagyobb. -Mi ebben a rekord? -Van nekünk nagyobb is. -Mekkora? -Jókora, jöjjön el, meglátja!
Majdnem hasonlóan kezdődött beszélgetésünk Grósz Marcella Máriával, aki Pusztavámon, Fejér megyében szervezte a II. Kvircedli fesztivált és magára vállalta, hogy kiképez engem a fesztivál névadó ételének tudnivalóiból. Felvilágosított, hogy ez a svábok és magyarországi németek egyik hagyományos száraz süteménye, amelynek a tésztájába a fent nevezett kvircedlinyomóval különféle mintákat préselnek. A fesztivál és a rekord ötletgazdája Möllmann Erzsébet és Lisztmayer János polgármester volt. Kis kvircedli nem kvircedli – készítsünk nagyobbat, így egyik lelkes fafaragó barátjuk, Staudt Krisztián segítségével elkészítették hazánk legnagyobb kvircedlinyomóját, amelynek segítségével a legynagyobb kvircedli is elkészülhetett Farkas Mihályné (Annuska néni) néni receptje alapján, amely az alábbiként alakult:
Cukor: 4 kg
Tojás sárgája: 32 db
Egész tojás: 64 db
Citrom héja + leve: 8db
Szalakálé: 16 x 1,5 gr
Liszt: 8kg
Készen van a tészta, mi legyen vele? Bizony, most jön a mutatvány, elő a kvircedlinyomóval! Ketten cipelték, én pedig csodálkoztam: szép is, nagy is, súlyos is! Égerfából készült, méretei: 310 x 310 x 800 mm, súlya pedig 20,1 kg! Annuska néni vezetésével két legény veselkedett neki a minta kinyomásának. Beleizzadtak, de a tepsiben alakot öltött az ország legnagyobb kvircedlije. A tészta pontos mérete770 x 360 x 50 mm. Ekkora méretben a sütés sem egyszerű, ehhez a közeli Mórra, a Leitermann Pékségbe szállították a tésztát, ahol Takács János már izzította is a kemencéit és el is készült az óriássüteményből 4 db. Gyorsan vissza is szállították Pusztavámra, ott felszeletelték, ezekből egyenként 135 db, azaz összesen 540 db jött ki. A fesztivál közönsége mind egy szálig elfogyasztotta. Így ma már csak az emléke maradt meg a svábok sütijének, meg a brutális méretű szerszám, a kvircedlinyomó…