Jelentkezés

EMAIL
JELENTKEZÉSI ŰRLAP

TELEFON:
Hotelinfo Kft.
06 30 678 9741
06 1 267 0896

A magyarországi rekordok regisztrátora: Gál Gábor

Kommentek

Címkék

advent (4) akadály (1) akku (1) alakzat (1) arányosság (3) autó (8) bab (1) Baja (1) betű (1) bivaly (1) bogács (1) bogrács (3) bohóc (1) bor (5) boríték (1) bugyi (1) büntető (1) busavasalás (1) busz (1) cinke (1) cipő (1) citera (1) citrom (1) colstok (1) csárdás (2) csergetés (1) csocsó (2) csokoládé (3) csónak (1) csoportos (135) csuklófogás (1) csúszda (1) cukor (1) díj (3) disznósajt (1) DJ (2) doboz (1) dominó (1) EDDA (1) édesség (12) egri (1) előadás (5) élőkép (2) emberlánc (1) ének (5) energia (1) eper (1) erő (37) étlap (1) évforduló (1) ezermester (2) fa (1) fakanál (1) falfestés (1) falu (2) fánk (9) film (2) fizikai kisérlet (1) flitter (1) fodrász (2) fogmosás (1) forralt bor (1) frizura (2) fröccs (2) fűnyírás (1) fürdőruha (1) futás (1) gasztronómia (126) gépírás (5) gödöllő (1) gomb (1) gombóc (1) gombóc artúr (1) gótbetű írás (1) grillázs (1) gulyás (2) gyerekrajz (2) gyertya (3) gyöngy (7) gyorsasági (13) gyűjtemény (11) gyümölcs (1) hajó (1) hal (5) halászlé (2) halfasírt (1) hamburger (1) harcsa (1) harművészet (1) hastánc (1) helikopter (1) hólyagütés (1) hosszú (2) hurka (3) hús (2) húsgombócleves (1) húsvét (1) időtartam (2) íjász (2) írás (1) játék (5) játékvezetés (1) jóslás (1) kalács (2) kamion (2) kangoo (2) káposzta (2) káposztás (1) karikatúra (1) kenyér (5) kép (1) képeslap (1) kézenállás (2) kocsonya (6) kokárda (1) koktél (5) kolbász (6) koncert (1) könyv (7) kor (4) köröm (1) kosár (1) kosárlabda (3) koszorú (5) kötélhúzás (1) kristály (1) kutya (1) kvircedli (1) labda (1) lángos (5) lecsó (5) legfiatalabb (1) lego (1) leves (2) (2) locsolás (1) lóhere (1) lufi (3) mackó (3) macska (1) madzag (1) makett (2) malac (1) maraton (106) masszázs (2) matematika (2) mennyiségi (148) méret (137) mese (4) méz (1) mézeskalács (2) modell (1) mosópor csomag (1) motor (7) mozaik (1) munka (1) műsorvezető (1) műzli (1) nevetés (3) nick (4) nóta (8) olló (1) opel (1) orgona (1) origami (1) óvoda (1) palacsinta (17) pálinka (3) papírhajó (2) papírlánc (2) paprika (1) papucs (1) petanque (1) pezsgő (2) piramis (1) pogácsa (2) pohár (2) pörkölt (5) produkció (1) puliszka (2) ragu (1) rajz (2) relatív (2) repülés (1) rétes (7) röplabda (1) Rubik kocka (2) sakk (1) sárgabarack (1) Sárvár (1) slambuc (2) smink (2) sólet (1) somlói (2) sör (2) sörivás (1) spinning (3) sport (57) steak (1) sülysáp (1) sütemény (5) szalonna (2) szendvics (1) szerencs (1) szerszám (1) színház (2) szkander (1) szótár (1) tál (1) tánc (13) tanóra (6) tányér (1) tárcsa (1) tarhonya (1) tégla (1) tejberizs (1) tejfog (1) teke (5) tócsni (1) tojásrántotta (1) tömegszerűségi (90) torna (3) torta (7) törzsgárga tag (3) trabant (1) traktor (1) tutaj (1) tyúk (1) ügyességi (16) újraélesztés (9) újság (1) ulti (1) utazás (1) vadpörkölt (1) vashevítés (1) vattacukor (3) vectra (1) vers (7) vízivás (1) zene (6) zöldség (1) Címkefelhő

A legnagyobb ehető épület-makett

2012.10.08. 12:07 rekorder

Haluska-Kiss Andrea tortadíszítő, a rekordkísérlet szervezője és a makett-készítés vezetője az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpontban az intézmény születésnapi ünnepségére 2012. október 1. és október 4. között négy segítőjével hatalmas, 3,2x1,6x0,3 méteres tortát épített.

A három méteres torta az épület méretarányosan kicsinyített mását ábrázolta, megdöntve ezzel a cukrászati termékből készült épület-makett eddig fennálló hazai rekordját, amelyet 2011. augusztusában Szerencsen a Rákóczi vár makettjének kizárólag grillázs lapok felhasználásával történő elkészítése állított fel. Az „ÁRKÁD cukrászcsapat” 4 napon keresztül készítette az óriás tortát, amelyet majdnem kész állapotban szállítottak október 4-én a bemutatása helyszínre, az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpont alagsori vendégterére, az ott felállított színpadhoz. Az utolsó díszítéseket a Csillag Születik sztárja, Varga Viktor és az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpont igazgatója, Vizsolyi Dániel végezte el. Ezután az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpont Igazgatósága a közel 6000 szeletes tortából megvendégelte a látogatókat. A tortát készítők bazsalikomos-citromfüves vaníliakrémmel töltötték ki a piskóták közötti teret, málnával fűszerezve.

A torta külső, díszítő elemeit jóval korábban kezdték el készíteni. A piskótákat október elsején sütötték, a krémet folyamatosan töltötték bele. A piskóták 50x70 cm méretűek voltak, ezek összeillesztésével építették fel a tortát. Az összeillesztést október 3-án kezdték meg. Mivel folyamatosan figyelniük kellett a torta megfelelő hőfokára és mivel az ÁRKÁD-ban nem volt akkora méretű hűtőszoba, amiben mind a torta, mind az alkotók elfértek volna, így rendeltek egy hűtős kamiont az ÁRKÁD kisbeszállítói udvarába, amely folyamatosan biztosította a megfelelő hőmérsékletet. Az összerakás és a díszítés tehát a hűtő kamion rakterében történt. A torta külső díszítése karamellből és cukormasszából állt, az üveg felületet színezett karamellből, míg a tégla és egyéb design lapokat ún. K2 cukormasszából készítették el. Mivel az ÁRKÁD helyén régen a Szegedi Kenderfonó Gyár állt, tisztelegve a terület 250 éves város- és ipartörténeti múltja előtt, a bevásárlóközpont homlokzati kialakításában több helyen megőrizték az eredeti falakat. Ennek a megjelenítésére is odafigyeltek a készítők. Erre az alkalomra külön gyártattak falapot a tortának, és egyedileg épített zsúrkocsikkal biztosították a torta balesetmentes útját az alagsori színpadig.

A változó létszámban, de gyakorlatilag folyamatosan dolgozó négyfős, majd később öt főre bővült alkotó csapat főként éjszaka dolgozott, a 90 piskóta lapból mintegy 75 darabot használtak fel. A krém betöltése az átlapolással összedolgozott piskótalapok közé kedden kezdődött a hűtőgépkocsi rakterében. A torta külső burkolatára merevítő kartonlapra rádolgozott, helyben készített, színezett K2 tortaburkoló anyagot használtak, amely a torta külső felületét borító vajkrémhez tapadt hozzá. A burkolást szerdán kora reggel 6 óra körül kezdték meg a lehűtött, összeállított torta-tömbön. A tortához a burkolási anyag és a makett felületének apró díszítései, azaz a K2 cukorborítás is a helyszínen készült. A torta léptéke a valósághoz képest kb. 1:215 volt, amellyel a torta nagyjából a közismert Z jelű vasútmodellezési rendszer egy épületének felelt meg. A torta építése során a méret-meghatározásokat Haluska-Kiss Andrea végezte. Az épületen a külső feliratokat ostyaalapra ételfestékkel, tintasugaras nyomtatóval kinyomtatott, ehető matricákkal imitálták. Október 4-én 13 óra 13 perckor a torta legnagyobb kiterjedéseit a tehergépkocsi rakterében lemérték. A torta négy oldala rendre 293, 163, 326 és 123 centiméter, a legnagyobb magassága 27 centiméter, a számított térfogata 1,0 köbméter volt. 13 óra 30 perckor a tortát a tehergépkocsival az üzletközpont hátsó gépkocsi-lehajtó rámájához szállították, ahol emelővillás targonca segítségével átemelték a raktérből az egyedi készítésű kézikocsira, amelyet kézi csörlővel engedtek le az alagsori garázs szintjére. Onnan villás targoncával 14 óra 22 perckor emelték végleges helyére, a színpadra, ahol a torta helyszíni dekorációjára került sor air-brush segítségével, majd a torta állványát piros anyaggal leplezték. 16 óra 20 perckor a színpadon, a közönség előtt ismételt mérésre került sor Varga Viktor közreműködésével. A mérés szerint a korábban mért adatok helytállóak voltak a mérés hibahatárán belül. Két darab, mérlegelő kézi villás emelő segítségével megmérték a torta és az állványzat teljes tömegét is, a torta becsült tömege a fa alapjával együtt 700 kg körül, a saját tömege 650 kg körül volt. A torta kiosztására a színpadi műsort és a bevásárlóközpont játékának sorsolását követően, 17 óra 30 perces kezdettel került sor. A tortát több helyen szeletelni kezdték, kb. 3x10 centiméteres szeleteket vágtak belőle. Az így keletkezett darabokat, közel 5 ezer szeletet, kiosztották a rendezvényen résztvevő közönség között.

torta3.jpg

torta1.jpg

torta2.jpg

Címkék: méret gasztronómia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekordok.blog.hu/api/trackback/id/tr665520464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása