Jelentkezés

EMAIL
JELENTKEZÉSI ŰRLAP

TELEFON:
Hotelinfo Kft.
06 30 678 9741
06 1 267 0896

A magyarországi rekordok regisztrátora: Gál Gábor

Kommentek

Címkék

advent (4) akadály (1) akku (1) alakzat (1) arányosság (3) autó (8) bab (1) Baja (1) betű (1) bivaly (1) bogács (1) bogrács (3) bohóc (1) bor (5) boríték (1) bugyi (1) büntető (1) busavasalás (1) busz (1) cinke (1) cipő (1) citera (1) citrom (1) colstok (1) csárdás (2) csergetés (1) csocsó (2) csokoládé (3) csónak (1) csoportos (135) csuklófogás (1) csúszda (1) cukor (1) díj (3) disznósajt (1) DJ (2) doboz (1) dominó (1) EDDA (1) édesség (12) egri (1) előadás (5) élőkép (2) emberlánc (1) ének (5) energia (1) eper (1) erő (37) étlap (1) évforduló (1) ezermester (2) fa (1) fakanál (1) falfestés (1) falu (2) fánk (9) film (2) fizikai kisérlet (1) flitter (1) fodrász (2) fogmosás (1) forralt bor (1) frizura (2) fröccs (2) fűnyírás (1) fürdőruha (1) futás (1) gasztronómia (126) gépírás (5) gödöllő (1) gomb (1) gombóc (1) gombóc artúr (1) gótbetű írás (1) grillázs (1) gulyás (2) gyerekrajz (2) gyertya (3) gyöngy (7) gyorsasági (13) gyűjtemény (11) gyümölcs (1) hajó (1) hal (5) halászlé (2) halfasírt (1) hamburger (1) harcsa (1) harművészet (1) hastánc (1) helikopter (1) hólyagütés (1) hosszú (2) hurka (3) hús (2) húsgombócleves (1) húsvét (1) időtartam (2) íjász (2) írás (1) játék (5) játékvezetés (1) jóslás (1) kalács (2) kamion (2) kangoo (2) káposzta (2) káposztás (1) karikatúra (1) kenyér (5) kép (1) képeslap (1) kézenállás (2) kocsonya (6) kokárda (1) koktél (5) kolbász (6) koncert (1) könyv (7) kor (4) köröm (1) kosár (1) kosárlabda (3) koszorú (5) kötélhúzás (1) kristály (1) kutya (1) kvircedli (1) labda (1) lángos (5) lecsó (5) legfiatalabb (1) lego (1) leves (2) (2) locsolás (1) lóhere (1) lufi (3) mackó (3) macska (1) madzag (1) makett (2) malac (1) maraton (106) masszázs (2) matematika (2) mennyiségi (148) méret (137) mese (4) méz (1) mézeskalács (2) modell (1) mosópor csomag (1) motor (7) mozaik (1) munka (1) műsorvezető (1) műzli (1) nevetés (3) nick (4) nóta (8) olló (1) opel (1) orgona (1) origami (1) óvoda (1) palacsinta (17) pálinka (3) papírhajó (2) papírlánc (2) paprika (1) papucs (1) petanque (1) pezsgő (2) piramis (1) pogácsa (2) pohár (2) pörkölt (5) produkció (1) puliszka (2) ragu (1) rajz (2) relatív (2) repülés (1) rétes (7) röplabda (1) Rubik kocka (2) sakk (1) sárgabarack (1) Sárvár (1) slambuc (2) smink (2) sólet (1) somlói (2) sör (2) sörivás (1) spinning (3) sport (57) steak (1) sülysáp (1) sütemény (5) szalonna (2) szendvics (1) szerencs (1) szerszám (1) színház (2) szkander (1) szótár (1) tál (1) tánc (13) tanóra (6) tányér (1) tárcsa (1) tarhonya (1) tégla (1) tejberizs (1) tejfog (1) teke (5) tócsni (1) tojásrántotta (1) tömegszerűségi (90) torna (3) torta (7) törzsgárga tag (3) trabant (1) traktor (1) tutaj (1) tyúk (1) ügyességi (16) újraélesztés (9) újság (1) ulti (1) utazás (1) vadpörkölt (1) vashevítés (1) vattacukor (3) vectra (1) vers (7) vízivás (1) zene (6) zöldség (1) Címkefelhő

Tovább nőtt az óriás kenyér

2011.09.17. 12:44 rekorder

Orosházán ismét kísérletet tettek az ország legnagyobb kenyerének megsütésére, ezzel Orosháza városa újra megdöntötte a leghosszabb kenyér rekordját, amely 2008-ban ugyanitt került felállításra.

A kenyér sütésére 2011. szeptember 16-án a reggeli órákban került sor a Csizmadia Pékség műhelyében. A kenyér hosszát a kisütése után helyben lemérték, majd a szállításhoz kb. 3 méter hosszú darabokra vágták. A felszelést követően az össztömegét mérték meg, majd aznap délután felszállították a kenyeret a budapesti Hősök terére, a Magyar Vágta színhelyére.

A Csizmadia Pékség ötlete alapján kibontakozó kezdeményezés végrehajtásában a péküzem dolgozói vettek részt. Reggel 7 órakor kezdték el készíteni a kenyeret a szokásos technológiai rend szerint. Ennek megfelelően a liszt adagolása az üzem beépített Hefele gyártmányú pneumatikus automata szitáló-mérlegelő-adagoló berendezésével történt, a dagasztáshoz az üzem beépített keverőgépét használták, a kenyér kelesztését követő sütésre pedig a pékség alagútkemencéjében került sor. Az alapanyagokat öt részletben készítették elő és ezt követően, a sütőszalagra helyezés előtt gyúrták össze egyetlen folyamatos hosszú tésztává. Az összes sütési idő mintegy 1,5 óra volt.

A kenyérhez a 91 kg kovászt éjjel 1 órakor készítették elő az éjszakai műszak dolgozói. A kovászhoz 60 kg lisztet, 0,6 kg élesztőt és 30 liter vizet használtak fel, majd 6 órán át pihentették az anyagot. A kenyér tésztájának elkészítéséhez ezen a 91 kg kovászon kívül további 115 kg lisztet, 2,9 kg élesztőt, 3,5 kg sót, 0,9 kg adalékot és 57,7 liter vizet használtak fel. Az első tészta-adagot 7 óra 12 perckor kezdték kimérni, az alagútkemencét 7 óra 41 perckor beindították és 240 Celsius fok sütési hőmérsékletet állítottak be. Az átgyúrt öt adag tésztát 8 óra 27 perces kezdettel, 9 óra 45 percig bezárólag öt, egyenként 6,3 méter hosszú sütőlemezre helyezték és közel másfél órán át kelesztették, majd 9 óra 55 perckor ráhelyezték a kemence automata adagoló szalagjára. A nyers kenyér összesen mintegy 175 kg lisztből, 88 liter vízből, 3,5 kg sóból, 3,5 kg élesztőből és 0,9 kg lisztjavítóból állt, összesen kb. 271 kg nyers tömeggel. 11 óra 33 perckor a péküzem dolgozói megkóstolták a kemencéből kijövő kenyeret és azt megfelelő minőségűnek találták.

A kemencéből kivett kenyér, amely jelentősen kilógott nemcsak az épületből, hanem a péküzem telkének határán túlra is, 12 óra 12 perckor készen állt a hosszmérésre, melynek eredménye 31,4 méter volt. 14 óra 50 perckor gépkocsiba emelték a feldarabolt kenyér utolsó részét is és a megrakott teherautóval egy hídmérlegéhez hajtottak, ahol a rakottan történő tömegmérésből 255 kg kenyér-tömeget határoztak meg.

kenyer1.jpg

kenyer2.jpg

kenyer3.jpg

Címkék: méret kenyér gasztronómia csoportos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekordok.blog.hu/api/trackback/id/tr355520397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása