Ilyés József szakács, a rekordkísérlet vezetője 2008. május 24.-én Monoron a Strázsahegyi Kavaró Sütő-Főző Fesztivál keretében a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében 2200 adagos Strázsahegyi Honfoglaló Levest készített. A monori téglaházi pincék melletti réten, a települési esemény egyik fő attrakciójaként főzött leveshez felhasználtak: 20 kg zsírt, 45 kg fehér répát, 22,2 kg sárgarépát, 22 kg hagymát, 1,2 kg fokhagymát, 3 kg sót, 0,5 kg őrölt feketeborsot, 44 liter Meggle márkájú főzőtejszínt, 1 kg szegedi őrölt pirospaprikát, 91,3 kg kockára vágott sertéshúst, 48,5 kg kockázott főtt csülökhúst, 20,8 kg kockázott füstölt szalonnát, 8,2 kg sertésbőrt, 108 kg oldalast, 0,4 kg csombort, 0,3 kg szárított petrezselyemlevelet, 168.3 kg savanyú káposztát és 0,3 kg Erős Pista ételízesítőt.
Reggel 8 óra 20 perckor a szalonna pirításával kezdetét vette az étel készítése, a kész káposztás leves kiosztását pedig 13 óra 48 perckor kezdték meg. Az elkészült étel mennyiségét az alapanyagok mérése és a főzési veszteség alapján legalább 1200 literben és a felhasznált alapanyagot tekintve 605 kg víz nélküli tömegben határozták meg a jelenlévők, így a fél literes adag-mennyiséggel számítva, az egyszerre elkészült Strázsahegyi Honfoglaló Leves elérte a kétezer-kétszázas adagszámot és biztosan meghaladta a korábbi rekord mennyiségét. Ezzel Monoron Ilyés József megdöntötte a legnagyobb káposztás étel, mint térségi egytálétel magyarországi mennyiségi rekordját.